joi, 3 mai 2012

Cum sa-ti pregatesti copilul de 2 ani pentru gradinita

            Apar tot felul de intrebari si ingrijorari: daca puiul meu o sa refuze mancarea de la gradinita, daca o sa slabeasca, daca educatoarele nu-l vor ingriji la fel de bine ca mine, daca se va imbolnavi, daca va fi batut de alt copil mai mare, daca nu se va putea adapta si se va inchide in el?

 Iata cateva sfaturi care te vor ajuta si pe tine si pe puiul tau sa va acomodati cat mai usor cu noua situatie:

1.  Cat de repede si de bine se adapteaza copilul mic la gradinita depinde foarte mult si de atitudinea mamei. Daca mama este nehotarata, speriata si ingrijorata, ii va transmite inevitabil aceste emotii negative copilului. Unii specialisti recomanda ca in prima zi copilul sa fie lasat la gradinita de dimineata pana seara, fara drept de apel. Daca parintii zabovesc si se tot intorc din drum, copilul va avea impresia ca mai exista o sansa sa fie luat inapoi acasa si atunci, bineinteles, va pune in practica toate siretlicurile si metodele de induiosare de care e in stare.

2 Lasa-ti numarul de telefon, astfel incat educatoarele sa te poata suna daca nu reusesc sa lucreze cu copilul, daca acesta plange incontinuu sau daca e vreo alta problema. In mod normal, intr-o saptamana, cel mult doua, copilul se va integra perfect la gradi si va merge cu placere sa se joace cu micutii sai colegi.

3. Asteapta-te ca micutul tau sa se imbolnaveasca mai des decat pe vremea cand statea acasa. E un lucru normal, necesar si, pana la un punct, chiar dezirabil: copilul tau isi va forma astfel un sistem imunitar puternic.

4. Vei fi uimita de cate progrese va face copilul tau odata ce se va adapta la gradinita. Va vorbi mult mai bine, va invata tot felul de jocuri, abilitatile sale motrice se vor imbunatati considerabil, va fi mult mai independent, sigur pe el si sociabil.

5. Se va obisnui cu un program bine stabilit de masa si de somn, ceea ce e foarte bine. Rutina e importanta pentru copiii mici, pentru ca le ofera repere clare si le da un sentiment de securitate.
Nu trebuie sa te simti vinovata daca iti duci copilul la gradinita de la 2 ani. Cu cat mai devreme il introduci in comunitate, cu atat mai bine, sustin unii specialisti in dezvoltarea copilului.

Daca la inceput o sa va fie amandurora mai greu, peste putin timp vei avea surpriza sa iti spuna dimineata “mami, du-ma mai repede la copii!”.


sursa: http://depici.ro